flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для встановлення в суді факту народження дитини на ТОТ не потрібна попередня відмова органу РАЦС – суддя ВС

04 грудня 2023, 09:15

На це звернув увагу суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Андрій Грушицький під час конференції «Реєстрація народження для кожної дитини в Україні: досягнення, проблеми та шляхи вирішення».

Він акцентував, що для звернення до суду із заявою про встановлення факту народження дитини не потрібна попередня відмова РАЦСу. Так, у постанові від 23 листопада 2022 року у справі № 759/7001/22 КЦС ВС викладено висновок про можливість розгляду судами заяв про встановлення факту народження або смерті на ТОТ без попереднього звернення до органу РАЦС та отримання відмови цього органу.

Ця позиція обґрунтована тим, що відмова у відкритті провадження в такій справі з підстав попереднього незвернення до органу РАЦС, неотримання відмови у проведенні державної реєстрації народження та необхідності подальшого оскарження такої відмови в порядку адміністративного судочинства не ґрунтується на положеннях чинного законодавства, оскільки встановлення такого факту саме судом безпосередньо передбачено в ст. 317 ЦПК України, яка не вимагає від заявників вчинення інших дій перед зверненням до суду з відповідною заявою, тобто надає можливість відразу звернутися до будь-якого суду цивільної юрисдикції.

Крім того, Андрій Грушицький наголосив на необхідності вдосконалення адміністративної процедури для встановлення відповідних юридичних фактів, оскільки громадянам набагато простіше отримати необхідний документ у РАЦСі, ніж звертатися до суду. До того ж суд має вирішувати спори, а не виконувати функції органів виконавчої влади.

Суддя звернув увагу на обсяг надходжень справ на розгляд судів, зауваживши, що справи про встановлення фактів народження / смерті на ТОТ ще більше навантажують суди, тому необхідно розвивати адміністративну процедуру реєстрації відповідних цивільних станів.

Під час заходу обговорили й застосування «намібійських винятків» («Namibia exception») — принцип міжнародного права, згідно з яким документи, видані окупаційною владою, мають братися судами до уваги, якщо нехтування ними спричинює серйозні порушення або обмеження прав громадян.

Захід організовано Представництвом в Україні Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR) та БФ «Право на захист» за підтримки Міністерства юстиції України.

Джерело: Верховний Суд