flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засади використання автоматизованої системи документообігу Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 14.01.2020 (із змінами від 29.04.2020)

12 травня 2020, 13:50

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням зборів суддів

Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду

Київської області

від 11 січня 2020 року №1

 

із змінами та доповненнями,

внесеними рішенням зборів суддів

Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду

від 29.04.2020 №6  

  

Засади

використання автоматизованої системи документообігу

Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області

 

  1. Загальні положення

 

1.1. Автоматизована система документообігу Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області функціонує відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого Рішенням Ради суддів України 26.11.2010 № 30 із змінами та доповненнями (далі – Положення), Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20.08.2019 №814 із змінами (надалі – Інструкція) та цих Засад.

1.2. Персональну відповідальність за забезпечення належної організації функціонування автоматизованої системи в суді несе керівник апарату суду, або особа, яка виконує його обов’язки, а за забезпечення її належного технічного функціонування – технічний адміністратор (головний спеціаліст).

1.3. В Переяслав-Хмельницькому міськрайонному суді Київської області використовується  комп’ютерна програма «Д-3».

1.4. Засади використання автоматизованої системи документообігу суду затверджуються зборами суддів і вносяться до автоматизованої системи не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів та оприлюднюються на веб-порталі судової влади України не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів.

1.5. У разі внесення змін до цих Засад збори суддів Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області новим рішенням затверджують Засади використання автоматизованої системи документообігу суду в новій редакції, які вносяться до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня з моменту набрання ними чинності.  

1.6. Ці Засади набирають чинності з 14 січня 2020 року.   

 

  1. Функціональні обов’язки, права користувачів

автоматизованої системи

 

2.1. Користувачами  КП «Д-» є судді, помічники суддів, керівник апарату суду, заступник керівника апарату суду, працівники апарату суду, технічний адміністратор.   

Функціональні обов’язки, права користувачів автоматизованої системи, надання та позбавлення права доступу до неї визначаються на підставі наказів керівника апарату суду.

2.2. Налаштування автоматизованого робочого місця користувача автоматизованої системи у відповідності до функціональних обов’язків та прав доступу, визначених наказом керівника апарату суду, здійснює технічний адміністратор.

Електронні примірники наказів керівника апарату суду щодо визначення функціональних обов’язків, прав користувачів автоматизованої системи, надання та позбавлення права доступу до неї вносяться до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після їх підписання.

2.3. Користувачі автоматизованої системи відповідно до своїх прав вносять до бази даних автоматизованої системи інформацію в межах, наданих їм прав.

2.4. Користувачі автоматизованої системи зобов’язані забезпечувати конфіденційність інформації, яка в ній міститься.

2.5. Незаконне втручання в роботу автоматизованої системи тягне відповідальність, установлену законом.

 

  1. Реєстрація вхідної і вихідної кореспонденції та етапів її руху

 

3.1. Вхідна кореспонденція, в тому числі процесуальні документи, приймається і опрацьовується користувачами автоматизованої системи, яким надано доступ до автоматизованої системи відповідно до їх функціональних обов’язків, і реєструється в автоматизованій системі в день її надходження.

У разі неможливості з об’єктивних причин здійснити реєстрацію вхідної кореспонденції в день її надходження, така кореспонденція реєструється в автоматизованій системі в термін, визначений у розпорядженні керівника апарату суду із зазначенням причин встановлення такого терміну.

3.2. На кожний вхідний, у тому числі процесуальний документ, в автоматизованій системі створюється реєстраційна картка, яка містить інформацію щодо реквізитів та руху документа.

3.3. Дата реєстрації та вхідний номер документа, що складається з номера за порядком у відповідному році та року реєстрації, формуються автоматизованою системою автоматично.

3.4. Кожній судовій справі надається єдиний унікальний номер, який формується автоматизованою системою автоматично та залишається незмінним незалежно від проходження судової справи в інстанціях чи надходження судової справи за підсудністю з іншого суду будь-якої юрисдикції, в тому числі в разі повторного надходження судової справи після її належного оформлення, та який повинен обов’язково вказуватися судами всіх інстанцій в судовому рішенні.

3.5. Вихідний номер документа, що підлягає надсиланню, автоматично формується автоматизованою системою таким чином:

у листуванні щодо судових справ вихідний номер складається з єдиного унікального номера судової справи із зазначенням через дріб номера за порядком і через дріб – поточного року;

у листуванні щодо інших документів вихідний номер складається з номера номенклатури справ суду із зазначенням через дріб номера за порядком у межах кожної номенклатури і через дріб – поточного року.

3.6. Внесення змін, видалення реєстраційних даних щодо конкретної судової справи не допускається, крім випадків, зумовлених необхідністю, що підтверджується матеріалами судової справи, виправлення технічних помилок, описок тощо. Зміни та видалення реєстраційних даних фіксуються автоматизованою системою автоматично.

3.7. У разі внесення змін до реєстраційних даних щодо конкретної судової справи користувачем автоматизованої системи, відповідальним за реєстрацію судових справ та матеріалів, пишеться пояснення, яке вноситься до автоматизованої системи.

 

  1. Розподіл судових справ між суддями

 

4.1. Автоматизований розподіл судових справ та матеріалів здійснюється працівниками апарату суду, які мають на це право відповідно до функціональних обов’язків користувачів автоматизованої системи документообігу Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області на підставі наказів керівника апарату суду.

4.2. Розподіл судових справ здійснюється в суді в день їх реєстрації, на підставі інформації, внесеної до автоматизованої системи, уповноваженою особою апарату суду, відповідальною за здійснення автоматизованого розподілу судових справ протягом робочого часу, а саме:

понеділок - четвер з 08.30 до 15.30 год.

п’ятниця – з 08.30 до 15.00 год.

4.3. У разі надходження позовних заяв, заяв, подань тощо  у понеділок – четвер після 15.30 год., у п’ятницю після 15.00, що унеможливили проведення автоматизованого розподілу у визначені години протягом робочого часу, реєстрація та автоматизований розподіл таких справ здійснюється не пізніше наступного робочого дня.

4.4. У разі надходження позовних заяв, клопотань, заяв, скарг, подань тощо на розгляд яких процесуальним законом встановлені скорочені строки їх розгляду, автоматизований розподіл судових справ у суді здійснюється протягом робочого часу одразу після реєстрації відповідної судової справи.

4.5. У разі надходження клопотань, скарг, подань тощо на розгляд яких  процесуальним законом встановлені скорочені строки їх розгляду, що унеможливили проведення автоматизованого розподілу протягом робочого часу, визначеного п.4.3 цих Засад, автоматизований розподіл таких справ здійснюється після закінчення робочого часу.

4.6. У разі, якщо клопотання, заява, скарга, яка надійшла під час судового засідання (провадження), яке розпочато до закінчення робочого часу, і підлягає негайному розгляду, реєстрація та автоматизований розподіл  такої справи проводиться після закінчення робочого часу.

4.7. У разі надходження позовних заяв (справ), пов’язаних із виборчим процесом, у тому числі в неробочий час, згідно з графіком чергувань суддів та працівників апарату суду, затвердженим наказом голови суду та керівника апарату суду, їх автоматизований розподіл здійснюється одразу після їх реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду.

4.8. Розподіл судових справ, які відповідно до законодавства підлягають реєстрації та/або розгляду в неробочі дні, здійснюється в день їх надходження, згідно з графіком чергувань суддів та працівників апарату суду, затвердженим наказом голови суду та керівника апарату суду, одразу після реєстрації відповідної судової справи.

4.9. Визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється автоматизованою системою шляхом:

автоматизованого розподілу судових справ під час реєстрації відповідної судової справи;

розподілу судових справ шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді;

визначення складу суду з метою заміни судді (суддів);

повторного автоматизованого розподілу судових справ.

4.10. Не розподіляються щодо конкретного судді судові справи, що надійшли:

за два місяці до закінчення повноважень судді;  

за чотирнадцять календарних днів до початку щорічної основної відпустки, якщо  тривалість такої відпустки становить 14 і більше календарних днів, один раз на рік, згідно затвердженого графіку відпусток;

(Абзац третій пункту 4.10.викладено в новій редакції згідно

з рішенням зборів суддів від 29.04.2020 №6 )

 

за чотирнадцять календарних днів до початку щорічної додаткової відпустки, якщо тривалість такої відпустки становить 15 календарних днів, згідно затвердженого графіку відпусток;

(Пункт 4.10.доповнено новим абзацом згідно

з рішенням зборів суддів від 29.04.2020 №6 )

 

за три робочих дні до початку відпустки будь-якої тривалості, але більше одного календарного дня;

(Пункт 4.10.доповнено новим абзацом згідно

з рішенням зборів суддів від 29.04.2020 №6 )

 

за один робочий день до початку відпустки, якщо її тривалість становить один календарний день;  

(Пункт 4.10.доповнено новим абзацом згідно

з рішенням зборів суддів від 29.04.2020 №6 )

 

у період відпустки судді;

за один робочий день до відрядження (за три робочі дні – якщо тривалість відрядження становить більше семи календарних днів) та в дні перебування судді у відрядженні;

під час тимчасової непрацездатності судді;

за один робочий день до направлення судді на навчання, підвищення кваліфікації, для участі у семінарських заняттях, діяльності органів суддівського самоврядування, Вищої ради правосуддя тощо без відбуття у відрядження (за наявності наказу голови суду);

у дні перебування судді на навчанні, підвищенні кваліфікації, участі у семінарських заняттях, діяльності органів суддівського самоврядування, Вищої ради правосуддя тощо без відбуття у відрядження (за наявності наказу голови суду);

у разі призначення судді членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – з моменту прийняття рішення про призначення;

в інших передбачених законом випадках, у яких суддя не може здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді судових справ.

4.11. Кожного дня керівник апарату суду або особа, яка виконує його обов’язки, до 08.30 год. вносить до електронного табеля КП «Д-3» інформацію про відсутніх суддів з вказівкою підстав відсутності (відпустка, відрядження, лікарняний тощо). 

4.12. У разі невиходу судді на роботу з поважних причин, суддя  повідомляє про це голову суду та керівника апарату суду.  

  

  1. Правила здійснення автоматизованого розподілу судових справ

між суддями

 

5.1. Автоматизований розподіл судових справ у Переяслав-Хмельницькому міськрайонному суді здійснюється між усіма суддями, які мають на момент автоматизованого розподілу судових справ повноваження для здійснення процесуальних дій.

5.2. Відмова судді від отримання розподіленої в установленому порядку судової справи не допускається.

5.3. Обрання судді здійснюється відповідно до коефіцієнту навантаження судді на момент автоматизованого розподілу судової справи.

5.4. У вихідні та святкові дні чергування в суді здійснюють слідчі судді за графіком, затвердженим головою суду або особою, яка виконує його обов’язки.

Крім того, для розгляду судових справ, пов’язаних з виборчим процесом, голова суду або особа, які виконує його обов’язки, наказом призначає чергових на вихідні, святкові та неробочі дні або в надурочний час із усього списку суддів.

5.5. У випадках виконання суддями іншої роботи, не пов’язаної із здійсненням правосуддя (узагальнення судової практики, аналізи стану здійснення судочинства, участь у спеціальній підготовці кандидата на посаду судді, підготовці суддів та працівників апарату судів, здійснення науково-викладацької діяльності в Національній школі суддів України), та у випадках виявлення значної різниці у навантаженні на суддів (колегію суддів), питання автоматизованого розподілу судових справ визначається у разі необхідності в кожному конкретному випадку рішенням зборів суддів за вмотивованим клопотанням судді чи голови суду, або особи, яка виконує його обов’язки.

5.6. Справи про адміністративні правопорушення, а також подання, клопотання та заяви слідчих органів, що розглядаються суддями з метою реалізації судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, в яких забезпечено присутність особи або відповідно до приписів законів їх розгляд має здійснюватися невідкладно, розподіленні в порядку авторозподілу головуючому судді, який в цей час перебуває у нарадчій кімнаті в кримінальному провадженні протягом робочого дня, за письмовим подання помічника цього судді керівникові апарату суду та на підставі письмового розпорядження останнього підлягають повторному автоматичному розподілу.

5.7.  У разі довготривалої відсутності судді, що унеможливлює здійснення ним своїх повноважень, що може мати наслідком порушення строку розгляду судових справ, передбаченого відповідним процесуальним законом, питання щодо повторного авторозподілу судових справ вирішується в кожному конкретному випадку рішенням зборів суддів за вмотивованим клопотанням судді чи голови суду, або особи, яка виконує його обов’язки.

Заміна судді здійснюється автоматизованою системою на підставі мотивованого розпорядження керівника апарату суду або особою, яка виконує його обов’язки, на підставі рішення зборів суддів або за вмотивованим розпорядженням голови суду, або особи, яка виконує його обов’язки у разі неможливості проведення зборів суддів.

Електронний примірник такого розпорядження вноситься до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після його підписання.

5.8. У разі настання обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи, у т.ч. знеструмлення електромережі суду, вихід із ладу обладнання або комп’ютерних програм, розподіл судових справ, які за законом мають розглядатися невідкладно з метою недопущення порушення конституційних прав громадян (судові справи, пов’язані з виборчим процесом; судові справи про встановлення або усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання; вирішення питання про обрання міри запобіжного заходу; клопотання слідчого, прокурора про забезпечення кримінального провадження; клопотання про проникнення у житло, обшук чи огляд житла тощо), здійснюється головою суду або особою, яка виконує його обов’язки, між суддями, які мають на цей день повноваження на розгляд вищезазначеної  категорії справ, за списком в алфавітному порядку.

5.9. При здійсненні автоматизованого розподілу справ враховується коефіцієнт складності категорій судових справ, поточна складність справи, визначена рішенням зборів суддів, та установлені коефіцієнти навантаження з розгляду судових справ суддям, які обіймають адміністративну посаду.

 

  1. Автоматизований розподіл судових справ між суддями

 

6.1. Автоматизованою системою визначається головуючий суддя у цивільних, адміністративних справах, справах про адміністративні правопорушення, кримінальних справах та кримінальних провадженнях.

Після визначення головуючого склад колегії визначається автоматично із загального списку суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу.

6.2. Заміна відсутнього судді, який входить до складу колегії суддів і не є головуючим суддею, у разі неможливості виконання  ним обов’язків судді (тимчасова непрацездатність, довготривале відрядження, відпустка тощо), здійснюється у виключних випадках, якщо відсутність раніше визначеного судді зумовить порушення строків розгляду судових справ, передбачених відповідним процесуальним законом, або унеможливить у визначені терміни вирішити питання щодо продовження строку застосування запобіжного заходу стосовно обвинуваченого (підсудного), який утримується під вартою.

Заміна такого відсутнього судді здійснюється шляхом автоматизованого визначення судді із загального списку суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу.

6.3. Автоматизований розподіл судових справ між суддями здійснюється з урахуванням спеціалізації суддів, у тому числі спеціалізації зі здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.

6.4. За допомогою автоматизованого розподілу визначається також запасний суддя та слідчий суддя.

Результатом автоматичного розподілу судової справи є Протокол автоматизованого розподілу судової справи між суддями.  

6.5. Автоматизований розподіл судових справ, пов’язаних із виборчим процесом, процесом проведення референдуму, здійснюється з урахуванням навантаження судді судовими справами зазначених категорій.

6.6. У разі одночасного перебування всіх суддів у відрядженнях, відпустках, їх тимчасової непрацездатності та в інших передбачених законом випадках, у яких суддя не може здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді судових справ, автоматизований розподіл судових справ здійснюється автоматизованою системою у робочий день, наступний за днем, коли відпали відповідні обставини.

У разі коли в суді з об’єктивних підстав правосуддя здійснює один суддя, здійснення автоматизованого розподілу судових справ не буде порушенням вимог цих Засад.

6.7. Електронний примірник наказу про відрядження (про скасування наказу про відрядження) судді вноситься керівником апарату суду, або особою яка виконує його обов’язки, до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після його підписання. Доступ для коригування  наказу автоматично блокується автоматизованою системою.

6.8. При об’єднанні судових справ автоматизованою системою автоматично перераховується коефіцієнт навантаження на суддю, якому передано для розгляду ці судові справи.

6.9. У разі роз’єднання (виділення) судових справ виділена в окреме провадження судова справа не підлягає автоматизованому розподілу, реєструється як така, що надійшла вперше, та передається судді, яким ухвалено рішення про роз'єднання кількох поєднаних в одному провадженні вимог у самостійні провадження чи виділення в окреме провадження.

При роз’єднанні (виділенні) судових справ системою автоматично перераховується коефіцієнт навантаження на суддю із врахуванням таких судових справ.

6.10. Результатом автоматизованого розподілу судових справ є протокол автоматизованого розподілу судової справи між суддями, що автоматично створюється автоматизованою системою.

Протокол автоматизованого розподілу судової справи між суддями роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт про автоматизований розподіл судової справи між суддями може бути роздрукований для службового використання в суді.

6.11. У разі розгляду судової справи колегією суддів до протоколу та звіту автоматично включаються прізвища суддів, які входять до складу колегії із зазначенням прізвища головуючого судді.

6.12. У разі необхідності розгляду судової справи колегією суддів після проведення автоматизованого розподілу судової справи між суддями здійснюється повторний автоматизований розподіл судової справи з метою збільшення складу суду.

Результатом автоматичного визначення складу колегії суддів є протокол автоматичного визначення складу колегії суддів, що автоматично створюється автоматизованою системою.

Протокол автоматичного визначення складу колегії суддів роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

 

  1. Визначення запасного судді у кримінальному провадженні

 

7.1. Запасний суддя визначається за правилами автоматизованого розподілу справ між суддями.

7.2. Результатом визначення запасного судді є протокол автоматичного визначення запасного (слідчого) судді, що автоматично створюється автоматизованою системою.

Протокол автоматичного визначення запасного судді роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт про автоматичне визначення запасного судді може бути роздрукований для службового використання в суді.

 

  1. Заміна основного судді запасним суддею у кримінальному провадженні

 

8.1. У разі заміни основного судді запасним суддею створюється протокол  заміни основного судді запасним суддею, що автоматично створюється автоматизованою системою.

Протокол заміни основного судді запасним суддею роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт про заміну основного судді запасним суддею може бути роздрукований для службового використання в суді.

8.2. Розгляд проваджень, які були розпочаті запасним суддею, продовжуються ним на загальних підставах.

 

  1. Визначення слідчих суддів та суддів, уповноважених здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх

 

9.1. У Переяслав-Хмельницькому міськрайонному суді Київської області діє спеціалізація із здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.

Для цього в суді зборами суддів відповідно до положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» обираються судді, уповноважені здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх строком не більше трьох років і можуть бути переобрані повторно.

Крім того, зборами суддів відповідно до положень ч.5 ст.21 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» обираються слідчі судді на строк не більше трьох років і можуть бути переобрані повторно.

9.2. Зборами суддів Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду також обирається один запасний суддя, який на період тимчасової відсутності всіх слідчих суддів та/або всіх суддів, уповноважених здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, буде виконувати їхні повноваження (обов’язки). Строк таких повноважень (обов’язків) закінчується в день, коли хоча б один із слідчих суддів та/або суддів, уповноважених здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, приступив до виконання своїх обов’язків.

9.3. Результатом визначення слідчого судді є протокол автоматичного визначення запасного (слідчого) судді, що автоматично створюється автоматизованою системою.

Протокол автоматичного визначення слідчого судді роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт про автоматичне визначення слідчого судді може бути роздрукований для службового використання в суді.

 

  1. Передача судової справи (матеріалів кримінального провадження) раніше визначеному судді

 

10.1. Передача судової справи (матеріалів кримінального провадження) раніше визначеному суді здійснюється автоматизованою системою щодо:

1) клопотань (подань), які надійшли у межах одного кримінального провадження (за номером ЄРДР);

2) судових справ, що надійшли із судів апеляційної або касаційної інстанцій після скасування ухвал, які перешкоджають подальшому розгляду судової справи (крім ухвал про закриття, припинення провадження) та ухвал, які не перешкоджають подальшому розгляду судової справи;

3) заяви або клопотання, що надійшли для вирішення питання про прийняття додаткового судового рішення;

4) виправлення описок та помилок;

5) роз'яснення судового рішення;

6) повернення судового збору;

7) судових справ про перегляд заочного рішення;

8) заяв та клопотань з процесуальних питань, пов’язаних з виконанням судових рішень, подані до суду, що розглядав справу;

9) матеріалів кримінального провадження щодо особи, стосовно якої вже здійснюється судове провадження, у випадку, передбаченому частиною другою статті 334 Кримінального процесуального кодексу України;

10) зустрічних позовів та позовів третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у судовій справі, у якій відкрито провадження;

11) заяв про відновлення втраченого судового провадження;

12) заяв про забезпечення позову, доказів, поданих після подання позовної заяви;

13) заяв про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами за виключенням випадків, визначених законом.

14) заяв про забезпечення позову, доказів  у  разі задоволення відводу або самовідводу судді, у судовій справі, після здійснення повторного автоматизованого розподілу справи (за винятком розгляду заяви).

(Пункт 10.1.доповнено новим 14 підпунктом згідно

з рішенням зборів суддів від 29.04.2020 №6 )

 

10.2. Судові справи, визначені у підпунктах 3, 5, 6 пункту 10.1. Засад, що надійшли до суду у період настання обставин, передбачених пунктом 4.10. цих Засад, повторному автоматизованому розподілу не підлягають і передаються раніше визначеному головуючому судді після закінчення періоду обставин, передбачених пунктом 4.10. Засад, якщо їх тривалість становить не більше чотирнадцяти днів.

10.3. У разі відсутності раніше визначеного в судовій справі головуючого судді, такі судові справи та матеріали підлягають повторному автоматизованому розподілу за правилами, визначеними цими Засадами.

10.4. Результатом розподілу судової справи шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді є протокол передачі судової справи раніше визначеному складу суду, що створюється в автоматизованій системі уповноваженою особою апарату суду.

Протокол передачі судової справи раніше визначеному судді роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

10.5. У разі, коли відпали обставини, що унеможливлювали здійснити передачу судової справи раніше визначеному слідчому судді, яка надійшла у межах одного кримінального провадження (за номером ЄРДР), така судова справа передається слідчому судді, який був визначений автоматизованою системою документообігу суду вперше.   

 

  1. Повторний автоматизований розподіл судових справ між суддями

 

11.1. Повторний автоматизований розподіл судових справ між суддями застосовується у випадках визначених законом, а також з метою заміни одного, декількох суддів, всього складу суду, збільшення складу суду.

11.2. Судова справа підлягає повторному автоматизованому розподілу у разі, якщо суддя, в провадженні якого перебувала судова справа, на момент повернення її із суду апеляційної чи касаційної інстанцій не працює в цьому суді або таку судову справу неможливо передати судді з підстав, зазначених у пункті 4.10. цих Засад.

11.3. У разі задоволення відводу або самовідводу заміна судді здійснюється автоматизованою системою на підставі рішення про відвід (самовідвід) та на підставі мотивованого розпорядження керівника апарату суду або особою, яка виконує його обов’язки.

Електронний примірник такого розпорядження вноситься до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після його підписання.

11.4. За вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду або особи, яка виконує його обов’язки, здійснюється повторний автоматизований розподіл судових справ у разі виявлення очевидних помилок в налаштуваннях автоматизованої системи діловодства суду при автоматизованому розподілі справ, що призвели до порушення порядку визначення судді (колегії суддів) для розгляду справи.

Електронний примірник такого розпорядження вноситься до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після його підписання.

Результатом повторного автоматизованого розподілу судової справи є протокол повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями відповідного суду, що автоматично створюється автоматизованою системою.

Протокол повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт про повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями може бути роздрукований для службового використання в суді.

11.5. Результатом повторного автоматичного визначення запасного судді є протокол повторного автоматичного визначення запасного судді, що автоматично створюється автоматизованою системою.

Протокол повторного автоматичного визначення запасного судді роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт може бути роздрукований для службового використання в суді.

 

  1. Коефіцієнти форм участі

 

12.1. Для голови суду встановлено коефіцієнт навантаження з розгляду судових справ – 80 %.

12.2. Такий же коефіцієнт навантаження встановлюється особі, яка виконує його обов’язки понад 14 календарних днів.

 

  1. Автоматизований розподіл судових справ між суддями після відновлення роботи автоматизованої системи

 

13.1. Знеструмлення електромережі суду, вихід з ладу обладнання або комп'ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи та тривають понад п’ять робочих днів, фіксуються актами, складеними комісією під головуванням керівника апарату (особи, яка виконує його обов’язки), із зазначенням у них дати, часу настання та закінчення дії відповідних обставин, причин виникнення, заходів, вжитих для їх усунення.

Електронні примірники зазначених актів вносяться до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після усунення обставин.

13.2. Автоматизований розподіл судових справ між суддями здійснюється невідкладно після налагодження роботи автоматизованої системи.

13.3. Не пізніше наступного робочого дня після усунення обставин, зазначених у пункті 5.8. цих Засад, до автоматизованої системи вноситься інформація із зазначенням у хронологічному порядку номера та дати фактичного надходження кореспонденції до суду, а також інформація про її розподіл.

 

  1. Неможливість автоматизованого розподілу судових справ між суддями

 

14.1. У разі визначення автоматизованою системою неможливості здійснення автоматизованого (повторного автоматизованого) розподілу судових справ автоматизованою системою автоматизовано створюється протокол щодо неможливості автоматизованого розподілу судових справ між суддями.

Протокол щодо неможливості автоматизованого розподілу судових справ між суддями роздруковується, підписується та додається до матеріалів судової справи.

Звіт про неможливість автоматизованого розподілу судових справ між суддями може бути роздрукований для службового використання в суді.

14.2. У разі усунення обставин, що унеможливлюють здійснення автоматизованого (повторного автоматизованого) розподілу судових справ, такий розподіл відбувається відповідно до вимог цих Засад.

 

  1. Визначення присяжних

 

15.1. У випадках, визначених Кримінальним процесуальним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України автоматизованою системою здійснюється автоматичне визначення присяжних з числа осіб, які внесені до списку присяжних.

Присяжні визначаються шляхом випадкового відбору зі списку присяжних із додержанням принципу рівної ймовірності відбору.

15.2. Порядок відбору присяжних здійснюється відповідно до процесуального законодавства та Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

15.3. Результатом визначення присяжних є протокол автоматичного визначення присяжних, що автоматично створюється автоматизованою системою.