flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засади використання автоматизованої системи документообігу Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області

14 січня 2020, 14:34

Засади

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням зборів суддів Переяслав-Хмельницького

міськрайонного суду Київської області

від 29 жовтня 2015 року

із змінами, внесеними згідно з рішенням зборів

суддів Переяслав-Хмельницького. міськрайонного суду

         від 17.01.2017 №2

  

Засади

використання автоматизованої системи документообігу

Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області

 

  1. Автоматизована система документообігу Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області функціонує відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 № 2453-VІ, «Положення про автоматизовану систему документообігу суду», затвердженого Рішенням Ради суддів України 26.11.2010 № 30 ( у редакції рішення Ради суддів України 02.04.2015 № 25), та цих Засад.
  2. Персональну відповідальність за забезпечення належної організації функціонування автоматизованої системи в суді несе керівник апарату суду, або особа, яка виконує його обов’язки, а за забезпечення її належного технічного функціонування – технічний адміністратор (головний спеціаліст з інформаційних технологій суду).
  3. Автоматизований розподіл судових справ здійснюється працівниками апарату суду, які мають на це право відповідно до функціональних обов’язків користувачів автоматизованої системи документообігу Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області на підставі наказів керівника апарату суду.
  4. У Переяслав-Хмельницькому міськрайонному суді Київської області застосовуються:

- автоматизований розподіл судових справ одразу після їх реєстрації;

- розподіл судових справ шляхом передачі судової справи раніше визначеному у судовій справі судді;

- повторний автоматизований розподіл судових справ.

  1. Визначення суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент її автоматизованого розподілу, здійснюється згідно із вимогами «Положення про автоматизовану систему документообігу суду», цих Засад та з урахуванням дотримання правил поєднання судових справ, передбачених КП «Д-3».
  2. Автоматизованою системою визначається головуючий суддя у цивільних, адміністративних справах, справах про адміністративні правопорушення, кримінальних справах та кримінальних провадженнях.

Після визначення головуючого склад колегії визначається автоматично із загального списку суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу.

Заміна відсутнього судді, який входить до складу колегії суддів і не є головуючим суддею, у разі неможливості виконання  ним обов’язків судді (тимчасова непрацездатність, довготривале відрядження, відпустка тощо), здійснюється у виключних випадках, якщо відсутність раніше визначеного судді зумовить порушення строків розгляду судових справ, передбачених відповідним процесуальним законом, або унеможливить у визначені терміни вирішити питання щодо продовження строку застосування запобіжного заходу стосовно обвинуваченого (підсудного), який утримується під вартою.

Заміна такого відсутнього судді здійснюється шляхом автоматизованого визначення судді із загального списку суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу.

Аналогічно здійснюється заміна суддів у складі колегій у справах (провадженнях), які надійшли до суду до набрання чинності «Положенням…», тобто до 02.04.2015.

  1. У разі довготривалої відсутності судді, що унеможливлює здійснення ним своїх повноважень, що може мати наслідком порушення строку розгляду судових справ, передбаченого відповідним процесуальним законом, питання щодо повторного авторозподілу судових справ вирішується в кожному конкретному випадку рішенням зборів суддів за вмотивованим клопотанням судді чи голови суду або особи, яка виконує його повноваження.

 8.У разі розгляду справи за участю присяжних чи народних засідателів їх персональний склад визначається за допомогою автоматизованого розподілу.

  1. Для голови суду встановлено коефіцієнт навантаження з розгляду судових справ – 80 %.

Такий же коефіцієнт навантаження встановлюється особі, яка виконує його обов’язки понад 14 календарних днів.

  1. У Переяслав-Хмельницькому міськрайонному суді Київської області діє спеціалізація із здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх. Для цього в суді зборами суддів відповідно до положень ч. 3 ст. 18 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 № 2453-VІ обираються два судді, уповноважені здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх.

Крім того, зборами суддів суду відповідно до положень ч. 5 ст. 21 цього Закону обираються два слідчих судді на строк три роки.

Зборами суддів суду також обирається один запасний суддя, який на період тимчасової відсутності всіх слідчих суддів та/або всіх суддів, уповноважених здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, буде виконувати їхні повноваження (обов’язки). Строк таких повноважень (обов’язків) закінчується в день, коли хоча б один із слідчих суддів та/або суддів,  уповноважених здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх, приступив до виконання своїх обов’язків.

Розгляд проваджень, які були розпочаті запасним суддею, продовжуються ним на загальних підставах.

  1. У вихідні та святкові дні чергування в суді здійснюють слідчі судді за графіком, затвердженим головою суду або особою, яка виконує його обов’язки.

Крім того, для розгляду судових справ, пов’язаних з виборчим процесом, голові суду або особі, які виконує його обов’язки, надано повноваження наказом призначати чергових на вихідні, святкові дні або в надурочний час із усього списку суддів.

  1. У випадках виконання суддями іншої роботи, не пов’язаної із здійсненням правосуддя (узагальнення судової практики, аналізи стану здійснення судочинства, участь у спеціальній підготовці кандидата на посаду судді, підготовці суддів та працівників апарату судів, здійснення науково-викладацької діяльності в Національній школі суддів України), та у випадках виявлення значної різниці у навантаженні на суддів (колегію суддів), питання автоматизованого розподілу судових справ визначається у разі необхідності в кожному конкретному випадку рішенням зборів суддів за вмотивованим клопотанням судді чи голови суду, або особи, яка виконує його обов’язки.

Справи про адміністративні правопорушення, а також подання, клопотання та заяви слідчих органів, що розглядаються суддями з метою реалізації судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, в яких забезпечено присутність особи або відповідно до приписів законів їх розгляд має здійснюватись невідкладно, розподіленні в порядку авторозподілу головуючому судді, який в це час перебуває у нарадчій кімнаті в кримінальному провадженні протягом робочого дня, за письмовим подання помічника цього судді керівникові апарату суду та на підставі письмового розпорядження останнього підлягають повторному автоматичному розподілу.

(Пункт 12 доповнено абзацом другим згідно з рішенням зборів суддів                    Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду від 17.01.2017 №2)

  1. У разі довготривалої відсутності судді, що унеможливлює здійснення ним своїх повноважень, що може мати наслідком порушення строку розгляду судових справ, передбаченого відповідним процесуальним законом, питання щодо повторного авторозподілу судових справ вирішується в кожному конкретному випадку рішенням зборів суддів за вмотивованим клопотанням судді чи голови суду, або особи, яка виконує його обов’язки.
  2. У разі настання обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи, в т.ч. знеструмлення електромережі суду, вихід із ладу обладнання або комп’ютерних програм, розподіл судових справ, які за законом мають розглядатися невідкладно з метою недопущення порушення конституційних прав громадян (судові справи, пов’язані з виборчим процесом; судові справи про встановлення або усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання; вирішення питання про обрання міри запобіжного заходу; клопотання слідчого, прокурора про забезпечення кримінального провадження; клопотання про проникнення у житло, обшук чи огляд житла тощо), здійснюється головою суду або особою, яка виконує його обов’язки, між суддями, які мають на цей день повноваження на розгляд вищезазначеної  категорії справ, за списком в алфавітному порядку.
  3. При здійсненні автоматизованого розподілу справ враховується коефіцієнт складності категорій судових справ, поточна складність справи, визначена рішенням зборів суддів, та установлені коефіцієнти навантаження з розгляду судових справ суддям, які обіймають адміністративну посаду.
  4. Ці Засади набирають чинності з дня, визначеного рішенням зборів суддів Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області, й вносяться до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня з моменту набрання ними чинності.

У разі внесення змін до цих Засад збори суддів новим рішенням затверджують Засади використання автоматизованої системи документообігу суду в новій редакції, які вносяться до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня з моменту набрання ними чинності.