flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відсутність тиску на суд є гарантією є гарантією його незалежності та безсторонності

19 жовтня 2018, 14:45

16 жовтня 2018 року відбулися збори суддів Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області, на яких серед інших питань обговорювалось питання щодо неналежного висвітлення судових рішень у мережі Інтернет та засобах масової інформації, особливо судових рішень, повний текст яких ще не виготовлено.

Відповідно до положень ст.124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються.

Стаття 126 Конституції України визначає, що незалежність і недоторканність судді гарантуються Конституцією і законами України. Вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.

Право на незалежний і безсторонній суд гарантоване статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить його спір щодо його права та обов’язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Враховуючи приписи у ст.ст. 6 та 10 Конвенції та зважаючи на практику Європейського суду з прав людини, наголошуємо на неприпустимості публічної критики судових рішень до набрання ними законної сили, порушення принципу презумпції невинуватості, публічного обговорення перебігу судового розгляду, в тому числі резонансних справ, до його завершення, інших форм тиску та протиправного впливу на суд, втручання в його діяльність, виявлення неповаги до суду та правосуддя в цілому.

Стаття 129-1 Конституції України закріплює, що суд ухвалює рішення іменем України.

Згідно зі ст. 259 ЦПК України, ст. 243 КАС України ухвалення судового рішення відбувається негайно після закінчення судового розгляду. У виняткових випадках залежно від складності справи складання повного рішення може бути відкладено на строк не більше як десять днів.

Суд при винесенні рішення оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Результати оцінки доказів суд відображає саме у мотивувальній частині рішення, де наводяться мотиви їх прийняття чи відмови у прийнятті.

Лише за умови винесення обґрунтованого повного тексту рішення може забезпечуватись публічний контроль здійснення правосуддя.

Коментуючи рішення суддів представники інших гілок влади та громадських організацій мають уникати критики, яка може підірвати незалежність судової влади або довіру суспільства до неї.

Слід уникати дій, які можуть спонукати до невиконання рішення суду, за винятком випадків, коли подана апеляція.

Рішення суду не може підлягати будь-якому перегляду поза межами апеляційних процедур, закладених у законодавстві.

З огляду на вищевикладене, збори суддів Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області підтримують спільну резолюцію «Професійна етика правосуддя», ухвалену 21.09.2018 представниками Ради суддів України, Ради прокурорів України, Ради адвокатів України.

Зважаючи на те, що поширення необґрунтованої та недостовірної інформації, голослівні, безпідставні та неправдиві звинувачення руйнують основні Конституційні засади демократичної та правової держави, зборами суддів Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області було вирішено звернутися до органів місцевої влади та їх посадових осіб, мешканців територіальних громад м.Переяслав-Хмельницький та Переяслав-Хмельницького району, а також їх об’єднань із закликом неухильного додержання прав та свобод людини та громадянина й утримання від коментування та тлумачення судових рішень у позазаконний спосіб, особливо до виготовлення їх повного тексту та ознайомлення з ними.